tummy2Tummy

Soorten dragers

Doeken

Je hebt verschillende soorten doeken. Het is belangrijk dat je je kindje rechtop draagt, met het buikje naar jou toe. In de komma/liggende houding wordt afgeraden in verband met verstikkingsgevaar en een onjuiste positie van de heupjes.

Rekbare doek

Dit is een doek die vaak gebruikt wordt voor als het kindje nog erg klein is, de misvatting bestaat dat hij ook alleen de eerste maanden gebruikt kan worden. Echter, wanneer je de doek goed knoopt, kan je zeker tot het eerste jaar je kindje in deze doek dragen. Het betreft een lange lap van ongeveer 5m lang en 60cm breed. Deze doek draag je als een soort T-shirt. Het voordeel van deze doek is, dat je de doek al volledig kan knopen, voor je je kindje in de doek plaatst. Je kunt je kindje er ook even uit halen, en weer opnieuw in doen, zonder opnieuw te hoeven knopen.

Geweven doek

Je kunt met een geweven doek de allerkleinste, maar ook de grotere kindjes dragen. Je kunt echter niet met alle doeken, alle soorten kindjes dragen. Voor de oudere kindjes gebruik je vaak de wat dikkere doeken. In geweven doeken bestaan vele merken, afmetingen, kleuren. Maar ook qua materiaal kunnen ze erg verschillen. Zo heb je doeken die 100% katoen zijn, en doeken met bijvoorbeeld wol, zijde, bamboe, linnen en hennep. Al deze verschillende materialen zorgen voor een ander soort doek.

  • Katoen is makkelijk in onderhoud (kan meestal gewoon in de wasmachine en in de droger), is draagkrachtig en kan vanaf baby gebruikt worden.
  • Wol is warmteregulerend, warm in de winter en fris in de zomer. Vaak handwas.
  • Zijde is fijn voor de allerkleinsten in verband met zijn zachte karakter. Zijde is wel wat gladder.
  • Bamboe is zacht en wat dunner, waardoor je bij wat grotere kindjes secuur moet knopen. Heerlijk voor de allerkleinsten.
  • Linnen is luchtig en draagkrachtig. Ook deze doeken zijn vaak wat dunner.
  • Hennep begint vaak stug, is draagkrachtig en wordt veel gebruikt bij oudere kindjes.

Ook heb je verschillende maten. De maten worden vaak aangegeven met maat 2 t/m 8.

Gemiddeld zijn de lengtes bij de verschillende maten:

MaatGrootte
Maat 22,6 meter
Maat 33,2 meter
Maat 43,6 meter
Maat 54,2 meter (maat xs-s)
Maat 64,6 meter (maat m-l)
Maat 75,2 meter (maat xl-xxl)
Maat 85,6 meter

Per merk kunnen de maten iets afwijken van het gemiddelde. De meeste mensen kunnen met een maat 6 goed uit de voeten. Per knoop kan het verschillen hoeveel meter je nodig hebt.

Ringsling

Dit een lap stof van ongeveer 2 meter die bevestigd is aan twee ringen. Met de ringsling draag je over één schouder, en je kindje draag je dan vaak op je heup. Deze doek wordt vaak gebruikt voor korte stukjes: uit de auto/of vanaf de fiets, even naar de winkel, of de grotere kindjes naar school brengen.

Dragers

Je hebt ontzettend veel verschillende dragers. De dragers worden over het algemeen SSC's (soft structure carriers) genoemd. Wat belangrijk is aan de SSC is dat het rugpand van de drager onverhard is, zodat de rug de natuurlijke bolling aan kan nemen. Een ander belangrijk punt is dat de drager ondersteuning geeft van knieholte tot knieholte. Hierdoor komt je kindje in de zogeheten 'M houding'.

Met een drager kun je buik, heup en rug dragen.

Full buckle

Dit houdt in dat de drager geheel voorzien is van een klik-sluit-systeem. Heup- en schouderbanden worden beide gesloten door middel van een kliksysteem.

Half buckle

Hierbij wordt de heupband met een kliksysteem gesloten, maar zijn de schouderbanden 'los'. Deze moet je zelf knopen.

Mei tai

Bij deze drager moet je zowel de heupband als de schouderbanden zelf knopen.

Samen